30. MEMORIJALNI TURNIR ZVONIMIR ŠKERL I SJEĆANJE NA POGIBIJU ČETVORICE PRIPADNIKA 128.br HV „Sveti Vid“ RIJEKA

DOMOVINSKI RAT OBLJETNICE POVIJEST 128.br HV "Sveti Vid"

Prva ratna zima u Lici je svim pripadnicima 128.br HV „Sveti Vid“, ali i njihovim najbližima u Rijeci i okolici, ostala u pamćenju kao najhladnija (temperatura se spuštala i do -25 oC) ali i najtragičnija. Rijeka je bila pošteđena od ratnih razaranja ali je cijela riječka mladost bila u ratu a ove su pogibije donjele hladnoću i tugu i mnoge kuće.  Četničkim napadom na položaje brigade u malom zaseoku Ibrešići iznad Perušića 19.siječnja 1992.godine završio je tragičan niz grupnih pogibija pripadnika 128.br HV koji je počeo 10.prosinca 1991. sa pogibijom četvorice te zarobljavanjem još petorice u Čanku, a nastavio se pogibijom četvorice u Đačkom domu na sam Badnjak 1991.godine.

POGINULI

U napadu na Ibrešiće poginuli su:

  • Horvat Petar 37
  • Zvonimir Škerl 30
  • Grbac Nevenko 29
  • Samir Terzić 23

Dvojica pripadnika 118.brigade Gospić koji se se našli u neposrednoj blizini pritekli su u pomoć i jedan od njih, Ivan Kolak zvani „Čvorak“ također je poginuo u toj akciji.

SVEČANA AKADEMIJA I TURNIR

U čast jednom od poginulih, Zvonimiru Škerlu, rukometašu MRK “Kozala”, matični klub uz potporu Udruge 128.br HV “Sveti Vid”, MO Brašćine-Pulac, Grada Rijeke, PGŽ i ostalih već 30 godina održava “Memorijalni turnir Zvonimir Škerl” a prošle godine je i park na Kozali nazvan “Park Zvonimira Škerla”.

Ove je godine održan 30. memorijalni turnir kome je prethodila svečana akademija na kojoj su svima koji su 30 godina davali potporu organizaciji turnira uručene zahvalnice. Među njima i Udruzi 128.br HV. Na svečanoj akademiji sudjelovao je i ženski zbor “Vrelo” iz Fužina koji je izveo himnu RH “Lijepa naša”.