DRAGAN BORČIĆ HUMANITARNA IZLOŽBA RATNIH FOTOGRAFIJA U POVODU 30.OBLJETNICE 128.br HV “Sveti Vid” Rijeka

AKTIVNOSTI UDRUGE DOMOVINSKI RAT OBLJETNICE POVIJEST 128.br HV "Sveti Vid"

Svečanost u povodu 30. obljetnice ustrojavanja i nastanka 128.br HV „Sveti Vid“ Rijeka održat će se 23.listopada 2021.godine.

Program svečanosti:

  • 09,30 sati – Polaganje vijenaca i paljenje svijeća na Mostu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata
  • 10,30 sati – Svečanost u povodu 30. obljetnice ustrojavanja i nastanka 128.br HV „Sveti Vid“ Rijeka u Pomorskom i povijesnom muzeju hrvatskog primorja i otvaranje humanitarne izložbe ratnih fotografija i radova pripadnika brigade i udruga civilnog društva iz Rijeke i Primorsko goranske županije
  • 12,00 sati – Sveta misa zadušnica u katedrali Svetog Vida, Rijeka

DRAGAN BORČIĆ

Dragan Borčić rođen je 1949.godine u Komiži na otoku Visu. Od 1970.godine do mirovine zaposlen je u INA- Rafinerija nafte Rijeka. Fotografijom se aktivno počinje baviti 1981.godine a od 1983. počinje izlagačku djelatnost u okviru KUD-a „Bakle“ te foto-kluba „Rijeka“.

Sudjelovao je na više od 90 skupnih i samostalnih izložbi umjetničke fotografije  u zemlji i inozemstvu, a dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja, među kojima je i prva nagrada za kolekciju fotografija ratne tematike, osvojena u Trakšćanu u prosincu 1994.godine pod nazivom „Dani hrvatske fotografije“.

Na međunarodnoj izložbi fotografija „Mundijal Fotofestival“ u Rovinju u kolovozu 1996.godine dobiva diplomu FIAP-a (FEDERATION INTERNATIONALE DEL’ ART PHOTOGRAPHIQUE“.

U inozemstvu je izlagao u Švicarskoj, Italiji, Austriji i Sloveniji. Samostalno je izlagao u Rijeci 1991., 1996., i 2001.godine te u Bakru, Puli, Pazinu i Sisku 2002.godine.

Fotografije su mu objavljene u više knjiga i turističkih publikacija.

Borčić je ratne fotografije snimao kao pripadnik 3.bojne 128.br HV „Sveti Vid“ Rijeka, gdje je nakupio mnogo ratnog staža. Njegov, prije rata, stečeni nadimak „Borac“ dobio je potpuno novo značenje.  U ličkim se rovovima nije odvajao od puške ali ni od fotoaparata i tako su nastale fotografije koje su ovjekovječile Domovinski rat iz perspektive vojnika-borca. Sa brigadom je prošao od prve teške ličke zime 1991./1992. godine pa do pobjedonosne akcije „Oluja“ gdje je nastala i jedna od najpoznatijih fotografija: hrvatski vojnik, pripadnik 128.br HV „Sveti Vid“ sa pogledom na rijeku Unu,napokon na državnoj granici.