Zvona u Čanku su se oglasila prvi puta poslije 10.12.1991.godine

AKTIVNOSTI UDRUGE OBLJETNICE

Udruga 128.br HV ”Sv. Vid” Rijeka i ove je godine, tradicionalno za svoje članove te udovice i roditelje poginulih hrvatskih branitelja, organizirala obilazak mjesta stradanja svojih pripadnika.

Prvo je posjećen Čanak, malo ličko selo koje su 10.12.1991. godine napale jake neprijateljske paravojne snage pri čemu je u žestokoj borbi u okruženju poginulo pet pripadnika 2.bojne 128.brigade, više ih je ranjeno a petorica bivaju zarobljena i kasnije zatočena u zatvorima tzv. RSK. U obrani Čanka zarobljen  je i zapovjednik 2. bojne Franjo Matašić koji je kasnije preminuo u nerazjašnjenim okolnostima na VMA u Beogradu. Pri napadu na Čanak uništena je većina stambenih objekata u selu te crkva i škola. Interesantno je da su se u čast posjete pripadnika 128.brigade po prvi put poslije uništenja crkve 1991.godine oglasila obnovljena crkvena zvona.

Potom se obišlo i mjesta pogibije pripadnika brigade u Ibrešićima i Đačkom domu u Gospiću. Nije mimoiđena ni Široka Kula, Ljubovo te Korenica gdje su zapaljene svijeće na spomeniku Sv.Jurja- spomeniku svim hrvatskim braniteljima a postavljen je vijenac i zapaljena svijeća pored spomen ploče koja podsjeća da je tu uspostavljeno ZM 128.br HV po ulasku u Korenicu za vrijeme akcije “Oluja”.

Po već ustaljenoj tradiciji kao domaćini Udruzi mijenjaju se Grad Gospić, Općina Perušić i Općina Plitvička Jezera. Ovaj put je domaćin bila Općina Perušić na čemu pripadnici Udruge zahvaljuju. Stanovnici Općine Perušić učinili su pripadnicima 128.br HV čast i time što su ovog proljeća jednu ulicu u Perušiću nazvali “Ulica 128.br HV”.

Zahvaljujemo domaćinima na gostoprimstvu te Gradu Rijeci i PGŽ na potpori.

Tekst: S. Linić; Foto: Steve Polo

[Modula id=”13″]