Primanje predstavnika Udruge 128. brigade HV “Sveti Vid” u PGŽ

OBLJETNICE

Ususret subotnjem obilježavanju 26. godišnjice osnutka 128. brigade HV “Sveti Vid”, polaganju vijenaca i svečanoj akademiji na kojoj će biti predstavljena monografija “128.”, zamjenica župana Marina Medarić sa suradnicima primila je predstavnike Udruge 128. brigade HV “Sveti Vid” predvođene predsjednikom Ivanom Lergom.

Zamjenica župana obratila se prisutnima, rekavši da ova brigada ima svijetli ratni put koji će zlatnim slovima biti upisan u povijesti stvaranja naše države. “Nama je zadovoljstvo prisjetiti se tih dana da novim naraštajima i djeci koja danas rastu objasnimo tko ste bili, gdje ste bili, što ste radili i da smo ponosni na vas”, rekla je Medarić.

22. listopada 1991. godine osnovana je 128. brigada Hrvatske vojske, jedina brigada na području RH koju su u potpunosti činili pripadnici teritorijalne obrane. Nakon izvršenja zadaća na području Rijeke, prebačena je na područje Like gdje je branila hrvatski teritorij.

Također je sudjelovala u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja te dala značajan doprinos u konačnom oslobođenju našeg teritorija. Kroz brigadu je prošlo 7500 ljudi s područja Rijeke i iz okolnih općina i gradova.

Primorsko-goranska županija sufinancirala je izradu monografije 128. brigade HV u iznosu od 120.000 kuna. Monografija opisuje sve najvažnije događaje iz djelovanja brigade, od njezina osnutka i prvog postrojavanja na prostorima današnjeg centra “Lovorka Kukanić” do posljednjeg dana na ratištima u Bosni.

Rad na pripremi izdanja trajao je četiri godine, a fotografije su slikali sami vojnici. Autor koncepta i urednik monografije je riječki fotograf i publicist Petar Trinajstić. Županija će monografiju podijeliti osnovnim i srednjim školama diljem županije kako bi se mlađe generacije upoznale s ratnim putem brigade.