Obilježena 24. obljetnica osnutka 128. brigade HV-a ‘Sveti Vid’

OBLJETNICE

U povodu 24. obljetnice osnutka 128. brigade Hrvatske vojske „Sveti Vid“, u subotu su vijence na Mostu hrvatskih branitelja u Rijeci položila izaslanstva Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije i Udruge 128. brigade HV-a „Sveti Vid.”

Legendarnu 128. brigadu najvećim dijelom činili su stanovnici Rijeke i okolice, a na njenom ratnom putu, u većini preko ličkih ratišta, poginulo je 26 branitelja.

Ta je brigada osnovana 22. listopada 1991. kao jedina brigada na području Hrvatske koju su u potpunosti činili pripadnici Teritorijalne obrane, a nakon izvršenja zadaća u Rijeci prebačena je na područje Like, potom je sudjelovala u operaciji Oluji i doprinijela cjelovitom oslobođenju hrvatskog teritorija.

Vijence su položili zamjenik gradonačelnika Miroslav Matešić i pročelnik Zavoda za informatičku djelatnost Željko Jurić, predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić i savjetnik za razvoj civilnog društva Zlatko Mihelec te, u ime Udruge 128. brigade „Sveti Vid“ , Miodrag Hećimović, Joko Đipalo, Ivan Štrković, Nenad Bukvić, Sveto Zurak, Milorad Drača, Mario Juranić, Herman Sušnik i Zdravko Nemet.