24. obljetnica-Važnu ulogu u obrani Hrvatske imala je riječka 128. brigada

OBLJETNICE

Na današnji dan prije 24 godine osnovana je legendarna 128. brigada hrvatske vojske “Sveti Vid”. Obljetnica je obilježena Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog promorja, gdje su pripadnike brigade primili predstavnici Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.

U stalnome postavu U obrani domovine u Guvernerovoj palači, zapovjednike brigade, predstavnike udruga proizašlih iz Domovinskog rata, primili su predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel. 128. brigadu činilo je sedam i pol tisuća branitelja iz Rijeke i okolice. Hrvatsku su u Domovinskom ratu branili uglavnom na ličkom području.

Prvi je zapovjednik postrojbe bio brigadir Joko Đipalo. koji je rekao da je 128. brigada Hrvatske vojske imala vrlo značajan zadatak – sprječavanje prodora neprijatelja preko Gospića u Karlobag. “Bili smo izloženi danonoćnim napadima, tako da je u tim borbama poginulo 25 pripadnika, a preko 200 ih je lakše ili teže ranjeno”, rekao je Đipalo na današnjem obilježavanju obljetnice.

Velik je bio doprinos 128. brigade u oslobađanju teritorija tijekom Oluje. Nakon mirne reintegracije, iz postrojbe su stvorene udruge, među kojima je i Sveti Vid. U brigadi je bio i predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić. Ponosan je, kaže, što je bio pripadnik 128. brigade, danas i udruge koja njeguje tradiciju i ratni put.

Gradonačelnik Vojko Obersnel obećao je gradsku pomoć u izradi fotomonografije 128. brigade Hrvatske vojske kada se sljedeće godine bude obilježavala 25. obljetnica njezina osnutka