Svečano primanje članova Udruge 128. brigade HV-Sveti Vid povodom 23. godišnjice osnutka

OBLJETNICE
Brigadir u mirovini, Joko Đipalo, prvi zapovjednik 128.br HV

Povodom 23. godišnjice osnutka, župan Zlatko Komadina i predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić primili su predstavnike Udruge 128. brigade Hrvatske vojske-Sveti Vid. Pripadnici brigade osvrnuli su se na osnivanje 128. brigade i na ratni put koji su zajedno prošli te naglasili da je kroz brigadu prošlo 7500 ljudi sa područja Rijeke i okolice.

1991. godine osnovana je 128. brigada Hrvatske vojske, koja je nakon izvršenja zadaća na području Rijeke prebačena na područje Like i branila hrvatski teritorij, a također je sudjelovala u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja i dala značajan doprinos u konačnom oslobođenju našeg teritorij, rekao je prvi zapovjednik brigade Joko Đipalo.

Župan Komadina spomenuo je zajednički projekt koji je pri završetku, spomen zbirku sa svim brigadama i Udrugama Domovinskog rata, u bivšem centru 112, u sklopu Pomorsko povijesnog muzeja kako mlade generacije mogu vidjeti i upoznati se sa svim događanjima u Domovinskom ratu.

Josip Štrković kazao je da Udruga 128. brigade njeguje sjećanje na Domovinski rat i da jednom godišnje zajedno sa Udrugom udovica i Udrugom roditelja hrvatskih branitelja posjećuju područja gdje su suborci stradali. Spomenuo je da je u izradi i monografija 128. brigade čija bi realizacija trebala biti gotova u skorije vrijeme.

“Udruga 128. brigada svijetli je primjer kako bi se trebali organizirati veterani Domovinskog rata. Njegovati tradiciju i ratni put postrojbe uz konstantni rad jedini je pravi način, a upravo to čini ova brigada”, rekao je predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić.