Program obilježavanja Dana svetog Vida

Proslava Dana svetog Vida, zaštitnika grada Rijeke,  održat će se od 8. do 15. lipnja, a program obilježavanja organiziraju Grad Rijeka i Riječka nadbiskupija. Bogat i raznovrsni program najavili su pomoćnica pročelnice Upravnog odjela za poslove gradonačelnika, Gradskog vijeća i mjesnu samoupravu Grada Rijeke Doris Šajn, rektor katedrale i generalni vikar Mario Tomljanović, vikar za pastoral Mario Gerić te Danijel Delonga iz Ureda za odnose s javnošću Riječke nadbiskupije.

Svjetovni dio proslave uključuje svečanu sjednicu Gradskog vijeća Grada Rijeke s dodjelom nagrada zaslužnim građanima i organizacijama, prijem za djecu s imenom zaštitnika grada, kao i gastronomski, zabavni, kulturni, sportski i edukativni program.  Na dan Grada Rijeke tradicionalna gastrofešta i besplatni koncert na Trgu Riječke rezolucije
Na sam Dan grada Rijeke, 15. lipnja, Grad Rijeka časti sugrađane marendom na tradicionalnoj Gastrofešti, uz nastup klape Nevera. U večernjim satima Grad Rijeka poklanja građanima besplatan koncert na Trgu Riječke rezolucije jednih od najvećih talenata hrvatske glazbene scene – Eni Jurišić, Vjekoslava Ključarića, Daniela Juriševića i Sabrine Hebiri – koje je javnost upoznala kao izvođače popularne emisije A strana.

Program Dana sv. Vida uključuje još nekoliko koncerata. Tako će se povodom obilježavanja 30 godina Hrvatske glazbene unije PGŽ, kao podsjetnik na povijesne lokacije Riječkog rocka, na Trgu Riječke rezolucije održati koncert u rock ritmu „Rock za RI“. U organizaciji Zajednice Talijana Rijeka, drugu godinu zaredom održat će se i festival starih fiumanskih pjesama „Canzonette Fiumane“.

U sklopu programa u nekoliko termina bit će održana Zavičajno-turistička tura „Đir s Orehovićem“, jedna namijenjena nonićima i unucima, a jedna odraslima, dok će na postamentima na Korzu biti postavljena izložba fotografija „Rijeka sad i Rijeka“ u organizaciji Fotokluba Rijeka. Za najmlađe sugrađane pripremljena je predstava „Wanda LaVanda“, koju će Gradsko kazalište lutaka izvesti na pozornici na Korzu. Kao prepoznatljiv dio riječkog identiteta, na glavnoj gradskoj šetnici nastupit će Prve riječke mažoretkinje. Već tradicionalno, u povodu Dana sv. Vida uz pratnju Gradske glazbe Trsat nastupit će Bokeljska mornarica, a potom će Gradska glazba Trsat održati i samostalni koncert.

 Proslavi Dana grada Rijeke po prvi put se pridružuje i Savjet mladih Grada Rijeke, koji će u RiHubu se organizirati pub kviz na temu Rijeke. Dan grada Rijeke sportskim susretima u Kružnoj ulici obilježit će i Matica umirovljenika Grada Rijeke, dok će Srednja talijanska škola u Rijeci, svečanošću te dodjelom nagrada XXX. izdanja natječaja „S. Vito 2023.“, proslaviti 135. svog osnivanja.

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Rijeke koja će se 12. lipnja održati u HNK Ivana pl. Zajca bit će dodijeljena javna priznanja Grada Rijeke. Tradicionalno će biti održan prijem za djecu koja nose ime zaštitnika Rijeke, svetog Vida. Na sam Dan svetog Vida u akvatoriju riječke luke u more će biti položeni vijenci u znak sjećanja na sve pokojne Riječane. Poveznica programa u organizaciji Grada Rijeke i Riječke nadbiskupije je javno predavanje dr. sc. Marija Pintarića „Isusovci u Rijeci 1627. – 1773.: redovnici, učitelji i donatori“, koje se održava u petak, 9. lipnja u 18,30 sati u Gradskoj vijećnici. 

 Na današnjoj konferenciji za novinare predstavljen je i humanitarni projekt „Sv. Vida srcem nosi i njime se ponosi“.   Nosioci projekta su vjeroučitelji i polaznici vjeronauka, a okuplja sve učenike i učitelje dobre volje iz 30 osnovnih i srednjih škola. Učenici su u sklopu nastave katoličkog vjeronauka u međupredmetnoj suradnji već oslikali majice s kulturno-povijesnim i sakralnim motivima vezanima uz dane sv. Vida. Oslikane majice će od 13. do 15. lipnja na štandu na Korzu biti ponuđene po promotivnoj cijeni, a prikupljena sredstva bit će donirana za potrebe Udruge za sindrom Down‐Rijeka 21.

Crkveni dio programa kreće u četvrtak, 8. lipnja, proslavom blagdana Tijelova i obilježavanjem 20 godina od dana kada je pokojni papa Ivan Pavao II. slavio Duhovsku misu na Delti, što je ujedno bio i središnji događaj njegova posjeta Hrvatskoj 2003. godine. Trodnevnica, duhovna priprava za blagdan sv. Vida, započinje 11. lipnja, kada će u 11 sati u Katedrali sv. Vida svetu misu predvoditi rektor katedrale i generalni vikar Mario Tomljanović u koncelebraciji s vikarima Riječke nadbiskupije.   Na  blagdan sv. Vida, 15. lipnja,    u 9,30 sati održat će se misa na talijanskom jeziku, a procesiju i središnje misno slavlje koje će započeti u 18 sati ove će godine predvoditi barski nadbiskup Rrok Gjonllneshaj.   

U Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije će biti postavljena izložba „Hrvatski sveci i blaženici“ autorice i slikarice Iris Mihatov Miočić.

KONTAKT:
Pomerio 26, 51 000 Rijeka
udruga128brhv@gmail.com
099 8851130
administrator web stranice: stane.linic@gmail.com

Copyright@Udruga128.br HV "Sveti Vid"- Rijeka